Tillitsbaserat ledarskap, myt eller mirakel
56. Tillitsbaserat ledarskap, myt eller mirakel
”Startup-industrin” är sedan länge etablerad i Sverige. Massor av mikroföretag, där i stort sett varenda en har en hög utbildning, tar fram skalbara affärsidéer som de erövrar världsmarknaden med.
Hur är det möjligt? Vad är hemligheten?
Bortsett att det finns en ägarkonstellation i företaget, så befinner sig huvuddelen av de anställda på samma utbildningsnivå. De anställda löser den uppgift de har fått av företagets Vd i team, hur de gör lägger sig inte Vd:n i.
Arbetsmetoden har funnits länge i olika sammanhang, men det är Silicon Valley och företagen där som står som modell för svenska Startups.
I ett tillitsbaserat ledarskap är det inte någon som talar om hur man ska göra som styr, man har ett tillståndsmål och ett varför. Tillståndsmålet består av 3-5 strategiska målsättningar och i små företag kan olika team vara kopplade mot och ansvara för var sina strategiska målsättningar. I en kommun kan medlemmarna kan tas från olika ”stuprör”, avdelningar. Och på så sätt få autonoma team, som tillsammans har kompetensen. Dessa blir extremt lösningsfokuserade och effektiva.
Nej, det tillitsbaserade ledarskapet är ingen myt men det kan göra mirakel.